Szántó Hanga – Életvezetés

A tudásunk időről időre növekszik. Ennek útja is változik, attól függően, hogy milyen területen mozgolódunk sokat. Ez két féle kép is hathat ránk, egyrészt teljesen más ismereteket kívánunk magunkba táplálni, mivel a jelenlegi tudás és ismeret szegényes a vágyotthoz képest vagy éppen, hogy motiválóvá válik számunkra a bevett terület és még inkább elmélyíteni kívánjuk magunkat benne.

A fontos elem és egyben azonos a fenti helyzetekben az, hogy teszünk azért, hogy bővebb és változatos tudást szerezzünk. Az indíttatások a kezdetekor teljesen érthető, lássuk a tanuló időszakunkat az iskolában, hiszen ekkor az iskolázottság fontos és elvárt. De mi történik később?

A tapasztalatom az, hogy bizonyos ideig vagyunk meg egy x mennyiségű tudásanyagból, ami táplál minket, kielégíti kíváncsiságunkat és elegendő a kihívásainkhoz. A tudásanyagot lassan elfogyasztjuk és tétlenség áll be, amit nem szó szerint kell érteni, hanem egy zökkenőmentes kissé megszokott rutinná.

Az ÉN szeret enni! Mindent szeret fogyasztani és fogyasztásának minőségét és mennyiséget az egyén határozza meg.

Az egyén, aki tudja mire van ahhoz szükséges, hogy egy teljesebb ÉN- t hozzon létre. Ez egy fejlesztés, egy növekedés, ami egy felsőbb minőségi lét megteremtéséhez ad eszközöket és lehetőséget.

Az ÉN táplálék megszerzése fontos és annak egészséges mennyiségi megléte fontos egyensúlyt teremt.

Mire hat?

  • Önismeret
  • Magabiztosság
  • Kommunikáció
  • Belső egyensúly
  • Eredményesség- Siker

Az ÉN táplálás eredménye akkor ideális, ha a megelégedettség szintjét elérjük. Azaz kellő komolysággal van megválasztva a fejlődés tere és annak útja. Fontos hangsúlyozni, hogy az egyén a mérvadó e tekintetben. Senkivel sem versenyzik, hanem maga elé kitett és magával szemben támasztott elvárásoknak kíván csupán csak megfelelni és ezek nem plénum előtti megmozdulás lépései. -Ez már EGO névre hallgatna és ez egy másik témánk címe –

A lekötetlen időben az olvasás is tudás élmény és különösen felvillanyozó, bizonyos témák utáni érdeklődés és kutatás is hasonlókat foglal össze.

Az ÉN fejlesztésére törekedni kell. Hiszen vannak időszakok, mikor ez nem automatikus, pontosabban maga a vágy, hogy mit, nem jön elő elsőre, de a megszokott rutin és lassulás jelzi, hogy szükséges az új és energiateli tápanyag megszerzése. Nem csupán az agy teendők nyújtják ezt nekünk, hanem a zene a mozgás, a sport, a művészetek, a karitatív tevékenységek. Minden, ami pozitívan hat az Én -re .